f.19.03.1883 I Christiania. Faren Jon var fra Fandefos i Nord Odal og moren Karen fra Nes på Romerike. Da Peter blir født bor de i Schleppegrellsgt. 14 i Kristiania. Ved Peters dåp i Paulus kirke oppgis det at far Jon er materialforvalter. Senere ble Jon Hol stadsingeniør og branndirektør i Skien. Peter er bror av Guttorm, som debuterte for Odd i 1900. Peter er Odds fremste idrettsmann gjennom tidene. Han har 1 gull, 2 sølv og 1 bronse i OL, som turner, fordelt over 4 OL. Han representerte Christiania Turnforening og Odd IF. Han deltok i «Ekstralekene» i Athen i 1906 og var ved det med på å vinne Norges aller første OL-gull gjennom historien. Han måtte først kvalifisere seg i Oslo. 21 av 30 fikk være med til OL.
I 1908 deltok han i OL i London og fikk sølv i lagkonkurransen i turn. I 1912 vant bronse i lagkonkurransen i Stockholm og i Antwerpen i 1920 var han på det norske laget som vant sølv. Her ble han også nr 14 i den individuelle mangekampen.
Han ble norgesmester i turn i 1907, 1911, og 1914, men før det ble han norgesmester i fotball med Odd i 1903, 1904 og 1905.
I 1891 var familien i Lunde i Telemark. Far Jon var assistent ved kanalanlegget. Mor Karen var hjemme. Barna Ragna f.1876, Guttorm 1878, Bredine 1880, Peter 1883 og Jon 1885
I 1900 bodde familien i Skistredet 11, 2.etasje. Far Jon var stad(by)singeniør, branndirektør og stadskonduktør i Skien. Søsteren Ragna, 24 år var telefonistinne ved rikstelefonen, broren Guttorm 22 år, assistent hos sin far, søsteren Bredine, 20 år, kontorist hos sin far, Jon 15 år, skoleelev og Peter selv, 17år og kontorist hos sin far. Vi ser at faren var opptatt av å ta vare på sine barn. Moren Karen var for øvrig hjemme og stelte leiligheten.
I 1910 er Peter kommet til Kristiania. Han har yrke som kjemigraf. Det er en som arbeider med fremstilling av klisjeer og trykkformer for dyptrykk. Det nærmeste i dag vil trolig være typograf. Han bor nå i Stensberggt, 25 i Kristiania. Sammen med en fra Tønsberg og to fra Voss leier han rom hos en enke med to døtre.
Han emigrerte første gang til USA i 1912. Han var da kjemigraf, bosatt i Frydenlundsgt. 9 IV i Kristiania, ugift. Han dro med båten United States fra Oslo til New York. Oppgitt grunn var ønske om bedre fortjeneste. I 1914 gjorde han samme reisen med Kristianiafjord. Krigsskolen i Horten er nevnt ved emigrasjonen. Dette skjedde i oktober, høsten etter OL i Stockholm. I 1917-18 bodde han i Central YMCA, Brooklyn, New York.
Etter OL i 1920 avsluttet han sitt norske statsborgerskap. Men han finnes bosatt i Skien i FT1920 på Søndre Mæla. Yrke er kjemigraf, men for tiden uten arbeid. Det står også at han var i Amerika fra 1912-1920. Han er sønn i huset, trolig nylig kommet hjem. Faren Jon, søster Bredine ansatt ved Rikstelegrafen bor sammen med han.
Han var i noen år ansatt i firmaet Wilhelm Scheel & Co, men i 1927 emigrerte som ugift til Canada. Han var da bosatt i Eilert Sundtsgt. 11 i Oslo og reiste med båten Oscar II fra Oslo til Halifax, Nova Scotia, Canada. Yrke fortsatt kjemigraf.
Det er en Peter Hol som gifter seg i Winnipeg, Canada 15.08.1930 med Solmoy Halvorsen Rordohl, som kanskje kan være Solveig Halvorsen Rordal, men dette giftermålet er ikke bekreftet. Hun kom fra Kolvereid til Canada 1927 og er født i 1901.
Han døde i Winnipeg 22.06.1981, 98 år gammel.
Eivind Blikstad: Peter Hol
Den minste ble den største
Opp gjennom årene har Odd hatt fotballspillere som også har hevdet seg innen andre idretter. Men et navn skiller seg klart ut. Peter Hol er i særklasse klubbens mest meritterte idrettsbegavelse.
Han var bare 1.58 høy, hadde tre NM i fotball med Odd, vant internasjonale hopp- og kombinertrenn på ski, var kretsmester på alle distanser på skøyter. Dessuten tok han et gull, to sølv og en bronse i turn i olympiske sommerleker. Likevel er han nærmest ukjent for dagens idrettsinteresserte.
Året var 1919. Det var gått syv år siden Peter Hol hadde emigrert fra Norge til Canada. Nå befant han seg på gjennomreise i Colorado. I en avis oppdager han at det skal arrangeres amerikansk mesterskap i skihopp. Fristelsen blir for stor.
- Jeg kjøpte meg et par ski og ble med til tross for at jeg ikke hadde hatt ski på bena på fem år. Jeg fikk første premie.
Ordene falt i Turnhallen i Skien i 1950. Peter Hol var på besøk i barndomsbyen og nyheten om besøket spredde seg som ild i canadisk præriegrass. Styret i Idrettsforeningen Odd fikk forlenget oppholdet hans med en dag slik at det kunne avholdes et medlemsmøte så folk kunne få møte Odds største legende i levende live. Og etter hvert som tilhørerne fikk stille sine spørsmål om Hols lange og eventyrlige idrettskarriere, steg jubelen. I følge medlemsbladet ”ODD-gnisten ble applausen intens.
Den beskjedne, lille mannen hadde kommet tilbake til sine egne – og de tok i mot han med åpne armer.
”Stadsingeniør og Branddirektør” Jon Hol kom til Skien i 1890. Den syv år gamle sønnen, Peter, fant seg raskt til rette i byen. Men i forhold til sine klassekamerater var han et svakelig og puslete barn. Han var rammet av den såkalte spanskesyken, noe som hemmet både vekst og muskulatur. Viljen til gutten, derimot, fikk ikke noe tatt knekken på. Ikke bare overvant han sykdommen. Han viste også tidlig at han hadde idrettslige talenter utenom det vanlige, og gradvis fikk han trent opp kroppen til å komme på nivå med vilje og talent. Høyden, derimot, var det ikke noe å gjøre med. Han ble bare 1.58 høy. Likevel hoppet han som tyveåring 1.70 i høyde og 3.30 i stav. Hadde han vært interessert, ville han vært selvskreven landslagsmann i stav.
Da Odd tok hjem norgesmesterskapene i fotball i 1903, 1904 og 1905, var det med Peter Hol som forward. Den 1.58 høye midtspissen og ”ytre høyre” terroriserte de langt høyere midtstopperne og sidebackene med sitt hodespill. Han skulle også spille mesterskapet i 1906, men henvendte seg til klubbformannen og ba om fritak da han var tatt ut til å representere Norge i et turnstevne i utlandet. Dette ble godtatt, og stevnet var olympiaden.
Som 15-åring i 1898 begynte Peter med turning. Vi hadde nær sagt selvfølgelig, ble det tidlig klart at gutten også her hadde evner langt over det vanlige. Han begynte å vinne klubbmesterskap og kretsstevner. Da troppen til olympiaden i Aten i 1906 ble tatt ut, var det tre turnere fra Skien på listene: Hol, Mathias Jespersen og Finn Münster, også norgesmester i fotball sammen med Hol i 1903.
Den norske turntroppen gjorde en dundrende suksess. Foran 70.000 tilskuere vant Norge gull i lagmesterskapet i ”gymnastikk og turn”.
- Ja, vi ble voldsomt tiljublet og damene var så begeistret at de omfavnet oss og kysset oss så vi ble ganske våte, oppsummerte Hol senere. Det han ikke fortalte, var at han selv mottok den største applausen fra publikum.
I alt ble det fire olympiader på Peter Hol. I 1908 ble det sølvmedalje i London. Han fulgte opp med bronse i 1912 i Stockholm og sølv igjen i Antwerpen i 1920. På dette tidspunktet hadde han flyttet til Canada, men via telegram fra Norges Turnforbund ble han bedt om å delta.
Da Peter Hol mottok sin fjerde olympiske medalje var han 37 år og 161 dager.
Det er smått utrolig å dykke ned i Hols idrettsprestasjoner. Sammen med sin venn og konkurrent, Daniel Gasmann, dominerte han for eksempel skøytesporten i Telemark og Vestfold i mange år. Han var like god på alle distanser og vant ofte alle fire.
Som om ikke dette var nok, var han så god på ski at han flere ganger representerte Norge i hopp og kombinert. Fire ganger deltok han i Holmenkollen, sist i 1924. Den store sesongen hans var i 1912. Da forsynte han seg grovt av premiene både innen- og utenlands. Og populært ble det på bankettene da avholdsmannen Hol dro fram fela eller lergjøken for å underholde. For godt mål kan vi legge til at han også ble amerikansk mester i skihopp.
Peter Hol vant tre norske og to all-amerikanske mesterskap i individuell turn. Norgesmestertittelen innehadde han mellom 1907 og 1914. Den gangen ble NM avviklet hvert fjerde år. Han vekslet mellom å representere Odd og Oslo Turnforening. Men ”en gang odder, alltid odder”, var en setning Peter Hol ofte tok i sin munn. Da han vant NM i 1907 for Oslo, var det odderane som stormet fram og bar han på gullstol. Det sier vel i grunnen det meste.
Peter Hol døde i Canada i 1981, 98 år gammel. Han var odder til siste åndedrag.
Varden 20.04.1914:
Sport 14.05:
Varden 25.01.1915:
Peter Hol sendes av "Amatørunion for turn og idrett" som New Yorks represenstant i enmannsturneringen til turnstevnet under utstillingen i San Francisco, meldes det fra Brooklyn.
Varden 18.05.1915 siterer i artikkel i Nordisk Tidende, Minneapolis:
En djerv turner
Den norske turn- og altletklubb gir lørdag en mottakelse for Peter Hol.
Som meddelt i forrige nummer har den utmerkede norske turner og idrettsmann Peter Hol, som forleden ble sendt til utstillingsstevnet i San Francisco for å representere Metropol-distriktet, erobret den amerikanske mestertittelen i sprang over langhest, andre premie i svingstang og skranke, fjerde premie i bøylehest og tredje premie sammenlagt. Som følge av disse bedrifter vant han ganske alene andre lagpremie for den nye norske turn- og atletklubb fra Brooklyn, som han representerer.
Herr Hol er den første skandinav, om noensinne er blitt sendt av Metropolitan Association til et nasjonalt turnstevne, og er den første skandinav, som vinner et amerikansk mesterskap i turn. Han viser stor interesse for all ren sport og er alltid beredt til å representere turnforeningen ved de store turnstevnene hvor han som regel vinner førstepremie. At han har vikingblod i sine årer kan forstås av at han, da Metropolitan mesterskapsstevne ble avholdt i New York to dager før avreisen til San Francisco, hadde vært sengeliggende i åtte dager og nettopp var i bedring. For ikke å skuffe sine venner og turnforeningen, som hadde store forhåpninger til han, sto han opp av sengen, dro til New York og deltok i stevnet med det resultat at han vant fem premier, hvorav Metropolitan-mesterskapet i skranke. Han var så svak at han hadde vanskelig for å holde seg på beina. Man vil forstå av dette at han var i alt annet enn god form ved avreisen vestover og når man tar i betraktning at landets beste turnere deltok i konkurransen, er Hols prestasjoner i San Francisco då mye mer bemerkelsesverdig.
Foruten å være en av verdens beste turnere, er han også en utmerket skiløper, skøyteløper og en av våre beste idrettsmenn. Han har aldri smakt alkohol, aldri røyket og er en begavet sanger og musiker. Han har en masse venner og beundrere i sportskretser og er uten tvil landets mest populære turner. Meldingen om Hols bedrifter i San Francisco vakte stor jubel blant de norske turnerne her og Den norske turn- og atletklubb vil i anledning hans tilbakekomst arrangere en mottakelse for han i foreningens lokaler, 708, 3rd Avenue, Brooklyn, lørdag kveld. Her vil man få anledning til å møte han og se de halsbrekkende øvelser som har gitt han så mange premier, pokaler, popularitet osv. Det er å håpe at enhver som har interesse for turn- og idrettssaken vil være tilstede og gi Hol den hyllest og oppmuntring han fortjener.
Olaf Hertwig
Varden 20.05.1915: Peter Hol
Hva har Odd gjort?
Tirsdagens Varden inneholder en lengre anerkjennende artikkel om vår utmerkede landsmann Peter Hol - hentet fra en amerikansk avis - en artikkel som har krav på interesse, særlig for Skiens folk og kanskje spesielt for Odd.
Når man leser om hvordan man hedrer herr Hol over der og på hvilken måte man yter ham anerkjennelse han i fullt monn fortjener, må man uvilkårlig spørre: Hva har Odd gjort? Det er egnet til å vekke forbauselse at den forening han tilhørte fra først av, og som han ved sine prestasjoner ned gjennom årene har gjort fordelaktig kjent langt utover Norges grenser, har gjort absolutt ingenting i retning av en påskjønnelse av denne ypperlige idrettsmann.
Hans mange og glimrende bedrifter, som medlem av Odd skulle vel i alle fall for lenge siden ha kvalifisert han som æresmedlem. For å nevne i fleng: Norgesmester i fotball fire ganger, en hel del premier som ski- og skøyteløper, flere førstepremier i friidrett. Han har representert Odd bl.a. på verdensstevnet i Aten, Stockholm og London, flere nasjonale stevner og kretsstevner og sist Norgesmester i turn, som medlem av Odd ved stevnet i Kristiania i 1914. Tre ganger har han vunnet denne tittelen og nå har han, som artikkelen på tirsdag nevnte, på en glimrende måte representert Norge ved verdensstevnet i San Francisco i konkurranse med verdens aller beste idrettsmenn. Og før han dro til verdensstevnet forteller avisen at han vant sammenlagttittelen i New York.
Å gå i detaljer ville ta for mye plass, men det forekommer meg at det nevnte skulle gjøre han fortjent til den høyeste utmerkelse en forening kan gi et medlem og det er intet mindre en skandale at Odd hittil så godt som har ignorert det hele. Man kunne nesten være tilbøyelig til å spørre om det ligger noe under? - særlig da Odd har gitt utmerkelser til andre av sine medlemmer, som sikkert ikke har gjort seg så fortjent til dette, som Peter Hol. Hånden på hjertet mine herrer, og kortene på bordet! Det er på høy tid at en grov forsømmelse gjøres god igjen!
Borger
Varden 15.06.1916: Peter Hol vinne Amerikamesterskapet i turn
Som man av vår meddelelse i går vil ha sett, utførte nordmannen sine saker glimrende under det store turnstevnet i New York i april i år.
Presidenten i Metropolitan Accociation of A.A.U., Frederick Rubien uttalte at de uten tvil ville vinne første premie ved det store nasjonale stevne i New York i mai. Rubiens uttalelse holdt stikk. Ved stevnet 13. mai vant Peter Hol amerikamesterskapet i gymnastikk og fikk tildelt 3 store gullmedaljer. Det er første gang en nordmann vinner amerikamesterskapet.
Varden 07.07.1916: Den amerikanske mesterskapsturner Peter Hols daglige liv. En interessant artikkel i "The World"
Under tittelen trening, trening, trening, bringer det ansette New York-bladet "The World" en interessant artikkel om vårt bysbarn Peter Hols daglige liv. Hol har som det vil huskes nylig vunnet det amerikanske mesterskap i enkeltmannsturn og nyter stor anerkjennelse i idrettskretser i New York. Artikkelen lyder i sin helhet slik:
Peter Hol er ikke bare en utmerket atlet, men en mann som har gjort arbeidet med sin fysiske styrke til sitt livs hovedprosjekt. - En del idrettsmenn tar idretten, som en passende adspredelse, andre søker den en gang i mellom for å tilfredsstille sin trang til store utfordringer, men for Peter Hol er idretten hva vannet er for fisken. Han lever i den, ånder i den, og vil ikke kunne være den foruten en eneste dag. Han er fra Skien. I 7 år var han norgesmester i enkeltmannsturn. Han har vært i Amerika i vel 4 år og deltatt i 4 store turnstevner. Ved det siste vant han det metropolitanske mesterskap.
Han er en liten mann, ikke høyere enn 5 fot 6 tommer og veier bare 135 pund. Hans livmål og hoftevidde er meget liten, mens hans bryst er veldig. Siden Hol var en gutt på 15 år og bodde i Skien, har han vært en ivrig idrettsmann. Han er en utmerket løper, skøyteløper og skiløper (vi tilføyer norgesmester i fotball med Odd). Ved siden av idretten spiller han fiolin og har nådd utover det alminnelig som fiolinist.
Hol står opp hver morgen klokken halv syv, åpner vinduet i sitt soveværelse, og innånder dypt den friske morgenluft. Etter noen minutters lungegymnastikk gjennomgår han en serie øvelser etter det kjente svenske system. Han begynner med armene, deretter gjelder øvelsene brystet og senere magemusklene, ryggen og beina. Morgenøvelsene varer i 20 minutter.
Hols frokost består av et par bløtkokte egg, ristet brød og varmt vann. Kaffe drikker han aldri. Etter frokost går han rett på arbeid. Han er gravør. Midt på dagen inntar han en lett lunsj uten kjøtt. Om kvelden er måltidet omhyggelig utvalgt etter næringsverdien og han spiser aldri mye. Selv til kvelds bruker han svært lite kjøtt. Hver kveld etter endt arbeidsdag går veien til Norges turn- og atletklubbs lokaler i Brooklyn, hvor han turner på de forskjellige apparater inntil han begynner å føle tretthet i lemmene. Da har han turnet nok, begir seg hjemover, og er alltid i seng kl. 22. Han røyker aldri, drikker seg aldri full og kommer aldri kl. 2 eller 3 noen morgen. Hvis han ikke er i seng kl. 22, vil han føle seg uvel. Peter Hol er imidlertid ikke en fanatisk forkjemper for sitt levesett. Han fordømmer ikke dem som lever annerledes. Han bare liker et slikt liv for sin egen del og fordi det er hans krav til et sunt liv.
Hva har han igjen for å leve slik? Jo, han er aldri syk eller i dårlig humør. Han har tre manns styrke og kan gå ut i 30 graders kulde uten klær på overkroppen uten å risikere å bli forkjølet.
Varden 16.09.1970 etter friidrettslandskamp Canada - Norge:
Idrætsliv 07.03.1917: Peter Hol vil slutte. Amerika og Norgesmesteren i turning vil trekke seg tilbake fra deltakelse i konkurranser.
Peter Hol, som ifjor vant Amerika. og Metropolitan-mesterskapet i turning har besluttet å trekke seg tilbake fra alle konkurranser framover. "Nå har jeg vært med å konkurrere i 15 år", uttaler herr Hol til "Nordisk Tidende", "og de senere år har det bare vært i de skarpeste prøver. Men i lengden tar det altfor sterkt på mine nerver. Den uhyre ansporelse, som kreves, og den anstrengende trening, føler jeg blir for meget. Det er selvfølgelig ikke min mening å slutte merd turning og annen idrett, som jeg tvertimot trenger for å holde kropp og sjel i vigør, og jeg blir naturligvis stående som medlem av Den norske Turn- og Idrettsforening i Brooklyn. Man vil bare ikke se meg mere konkurrere om championtitler og medaljer."
Det er med beklagelse, herværende norske sportsinteresserte vil motta denne beskjed samtidig som man med takknemlighet vil minnes at Hol ved sin deltakelse har kastet glans over norsk idrett i Amerika. I de år, han har vært herover, har han alltid representert norske foreninger og norske farger og avslått mange smigrende tilbud om å representere de største amerikanske klubber.
Peter Hol er innehaver av Norgesmesterskapstittelen for 7 år, fra 1907 og opp til 1914, da han reiste. Han har med stor utmerkelse deltatt i de siste tre olympiske leker. I 1910 foretok han med en kjernetropp fra Kristiania Turnforening en oppvisnings- og studiereise til Tyskland. I 1910 deltok han, som man vil erindre, på San Francisco-utstillingen og var like på nippet til å ta championtittelen, den han som nevnt, tok med glans i fjor under stevnet i New York.
Det er ingen overdrivelse når man har kalt Hol verdens fineste turner, ikke fordi hans prestasjoner er av de mest halsbrekkende og forbløffende, men på grunn av den elegante og vakre måte han utfører de.
Hol er født i Kristiania for 33 år siden og er kry av å være Kristianiagutt. Først for noen år siden flyttet hans familie til Skien, hvor hans far er byingeniør. Selv er han en meget dyktig gravør og kunstetser.