2022 er blitt et merkeår for Thomas Grøgaard, den tidligere Odd-spilleren fra Kragerø som nå er i Strømsgodset.
I sommer giftet 28-åringen seg med sin kjære Sandra, og nylig leverte han masteroppgave i økonomisk styring ved Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen.
Denne uken begynte Grøgaard i deltidsjobb i firmaet Deloitte i Drammen, som driver med revisjon, rådgivning og advokattjenester.
– Ja, jeg kjører på i år, sier Thomas og ler.
– Men jeg liker å ha mye å gjøre. Jeg kjeder meg fort. Nå skal jeg ta meg ut fysisk på Godset-trening på stadion, og så komme hit å pusle med tall pluss lære mye etterpå. Deretter er det hjem før det blir en god natts søvn, forteller SIF-profilen.
Grøgaard er opprinnelig fra Kragerø og begynte sin karriere i Eliteserien i Odd. Etter noen år i Brann signerte telemarkingen en 2,5-årskontrakt med Strømsgodset for ett år siden. I år har han vært fast inventar på venstrebacken.
– Jeg har fullført «master» nå, men det kan bli mange år før jeg begynner å jobbe i et normalt arbeidsliv. Så dette er en perfekt mulighet for meg til å lære litt – og se hva jeg har lyst til å gjøre når fotballkarrieren er over en dag, sier Grøgaard.
Hos Deloitte, som er en av SIFs sponsorer, har Grøgaard fått en deltidsstilling. Han skal etter planen jobbe der ukentlig – varierer i mengde.
– Vi synes det er veldig bra å få inn en som kan kombinere toppidrett med det å prøve seg litt i næringslivet. Thomas Grøgaard er et kremeksempel på en som har tatt utdanning underveis i en profesjonell fotballkarriere. Det er det ikke alle som får til, uttaler Sturle Holseter, kontorleder i Deloitte Drammen.
Sturle Holseter (46) var for øvrig på landslaget i hopp på 1990-tallet, og vet hvor viktig det er å få tilpasset utdanning/jobb og toppidrett hvis utøveren ønsker å gå den veien.
– Grøgaard har en riktig bakgrunn for å jobbe for oss. Selvfølgelig er det topp for oss å få inn en fra SIF, og at vi kan tilby en jobb som passer til den utdanningen han har tatt. Begge parter tjener på dette, kommenterer Holseter.
Etter at Thomas Grøgaard gikk ut av videregående skole har han brukt åtte år på utdanningen ved siden av livet som fotballproff. Det endte altså med at han dette året leverte masteroppgaven i økonomisk styring. Og masteroppgaven hadde også et spesielt emne, som har vakt litt oppsikt på NHH.
«Lønn som styringsverktøy i norsk toppfotball» er tittelen, og her har Grøgaard studert bruk av bonuslønn i tre ikke navngitte norske eliteserieklubber – belyst fordeler og ulemper ved dette.
– Jeg ville skrive om noe jeg kan mye om fra før. Siden jeg har en fot innenfor i dette miljøet så har jeg også mye tilgang, sier Thomas, som i masteroppgaven har intervjuet daglig ledere, sportssjefer, hovedtrenere og spillere i klubbene om dette.
– De synes det var veldig gøy på NHH at jeg skrev en slik fotballoppgave siden det er sjelden at en student får den type informasjon og bruker den.
Grøgaard melder at klubbene har mange ulike måter å organi
sere bonusordningene på, og at det har mer å si for spillerne enn det de sier i plenum.
Det å ta utdanning ved siden av det å være fotballproff er ikke så vanlig, men det er noen som gjør som Thomas Grøgaard.
– Å få det til er mulig, og for meg passer det bra. Men husk at folk har forskjellige forutsetninger. Det krever ganske mye å være fotballspiller på toppnivå, og noen trenger mer hvile enn andre for å ha overskudd til å prestere godt nok på banen, forteller SIF-forsvareren.
Han melder at flere andre Godset-spillere også har startet med å ta utdanning den siste tida.
– Kanskje jeg har vært med å pusha litt, sier Thomas og smiler.
TA 04.01.2023:
Både smisking og skitne triks
– Det er litt tabu å snakke om bonus og lønninger, sier Thomas Grøgaard (28).
Venstrebacken fra Kragerø kom til Strømsgodset fra Brann midtveis i 2021-sesongen. Siden den gang har lysluggen spilt seg til fast plass på a-laget, giftet seg og fullført utdannelsen som siviløkonom.
I sin avsluttende masteroppgave ved Norges Handelshøyskole skrev 28-åringen om lønnssystemer og bonuser i tre anonymiserte eliteserieklubber, og intervjuet både klubbledere, trenere og flere spillere i hvert lag.
Resultatet er en unik innsikt i hvordan bonuser og belønninger påvirker spillere, både på godt og vondt.
Grøgaard påpeker at fotballspillere er som andre mennesker – de motiveres av penger, de reagerer på urettferdighet, og de verner om sine egeninteresser.
Spillerne vil gjerne ha høyere fastlønn, mens klubbene jobber for at større deler av lønna skal være bonuser man oppnår om man presterer bra. Det flytter mer økonomisk risiko over på spilleren.
– En spiller kan ha en viss andel i grunnlønn, men for noen kan tillegg og bonuser utgjøre så mye som 30–40 prosent av totalen, forklarer han.
Kampbonus, altså at man får ekstra betalt for å starte kamper, er et omdiskutert tema i oppgaven.
Den tidligere Odd-spilleren understreker at alle som spiller fotball brenner for å starte kamper uansett bonus, men:
– Slike bonuser forsterker konkurransen ytterligere.
I oppgaven skriver Grøgaard at den interne konkurransen ikke bare skaper en konstruktiv økning i innsats, den fremprovoserer også en situasjon der enkelte strekker seg langt for å «vinne».
Treneren er helt avgjørende for enkeltspilleren. Uansett hvor mange målinger, data og analyseverktøy man har til rådighet, vil laguttak til syvende og sist være en skjønnsmessig vurdering, forklarer 28-åringen.
Da kan taktikker og posisjonering komme til syne:
– Spillerne forteller om både smisking og skitne triks, sier Grøgaard.
I oppgaven beskriver han både forsøk på å vinne sjefens gunst, til det å snakke ned konkurrenten på laget i nærheten av treneren. Dessuten kan bonusordninger bidra til å forsterke irritasjonen over å ikke få spille.
– De kan føle at de går glipp av penger de mener de fortjener. Dessuten kan det påvirke avgjørelser i kamp. Får man ekstra bonus for å score, kan det føre til at man kanskje prøver et dårlig skudd i stedet for å legge opp til en bedre plassert lagkamerat.
Tross de negative effektene av bonusordninger, er det et unisont ønske om å beholde slike type lønnssystemer blant spillerne.
Grøgaard tror fotballspillere preges av et spesielt forhold til jobben sin.
– Spillere aksepterer stor risiko og trives med mer konkurranse i egen hverdag og om egen lønn. Det ligger litt i fotballspillerens natur, sier Grøgaard.
Erlend Hanstveit er leder i Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO), et fagforbund for idrettsutøvere. Han mener tematikken i Grøgaards oppgave er viktig.
– Vi er opptatt av at man ikke skaper for mange insentiver til å splitte opp en gruppe, og individuelle bonuser kan være noe som bidrar til dette, sier Hanstveit, som legger til at han samtidig oppfatter stemningen i norske spillergrupper som god.
NISO-lederen trekker fram et annet aspekt knyttet til kampbonuser – nemlig at spillere setter helsa på spill for å starte kamper.
– Det er mange spillere som starter selv om de er halvskadde, og ofte presser spillerne seg selv og helsa langt for å få spille fotballkamper. Om det da er et økonomisk insentiv i tillegg, kan det bli problematisk. Det er høy nok helserisiko i fotball som det er, sier Hanstveit.
NISO-lederen forteller at forbundets holdning er at kollektive bonuser er en bedre løsning. Når laget da oppnår noe samlet, får alle nyte godene av dette.
Skattelistene for 2021 viste at ti av Godsets spillere og ledere bikket millionen. Grøgaard erkjenner at det er gode penger i fotball, og påpeker at han er heldig som får drive med fotball på fulltid. Samtidig vil han nyansere bildet.
– Det er noen som tjener store penger. Samtidig må man tenke på hvor få det er som slår igjennom ut av alle de tusenvis av fotballspillerne som jobber mot det samme målet. Den jevne fotballspiller i Norge tjener lite på sin lidenskap.
Grøgaard tror også det er lett å få et litt romantisert bilde av livet som fotballspiller. Det er beinhard konkurranse, man tar stor risiko, man jobber på korte kontrakter og relativt korte karrierer.
– Det er ingen kjære mor om noe går galt. Tar noen plassen din så er du ute av dansen, sier 28-åringen.
Strømsgodset er spurt om klubbens synspunkter på tematikken, men daglig leder Magne Jordan Nilsen ønsker ikke å kommentere lønnsstrukturen i klubben i detalj.