Bent Tommy Larsen

HJEMME: Bent Tommy Larsen finner roen hjemme på Hovet. Helst etter en treningsøkt eller to. Foto: Stian Kittilsen

Sprø idé

Fra eneboligen i Safirvegen på Hovet, er det praktfull utsikt mot Eidangerfjorden. Her finner han roen med kjæresten Lena, mellom møter og daglige treningsøkter. Hans tre døtre har blitt voksne og er ute av redet.

Det er ikke bare på jobb og i fotballen Bent Tommy har gått «all in».

I godt voksen alder, som 48-åring, fikk han en sprø idé om å gå verdens lengste langrenn. 22 mil, eller 220 kilometer, i de svenske skoger.

Åtte år tidligere hadde han gjennomført Norseman, og fått svart trøye på Gaustatoppen. Han kan også slå i bordet med flere andre ekstremdistanser, såkalte Ironman, i triatlon.

Et vondt kne satte stopper for videre satsing. Staking og langrenn ble neste prosjekt.

KAMERATER: Bent Tommy Larsen og Kristoffer Nielsen stilte til start i verdens lengste langrenn. Foto: Terje Bakke

 

– Verdens lengste skirenn var faktisk ikke så ille som en kanskje skulle tro. Jeg holdt på i 12–13 timer. Det gikk overraskende greit.

Han innrømmer raskt at han nærmest er avhengig av en daglig dose med trening.

– Jeg har stakemaskin både i kjelleren hjemme og på jobb. Det er noe eget med følelsen av å bli dausliten, smiler han.

Skapte overskrifter

Bent Tommy Larsen er opprinnelig Herøya-gutt. Oppveksten var preget av idrett og gleden av å konkurrere. Både på brytematta og på fotballbanen. Som Bjørn Heidenstrøm hadde gjort noen år før, dro lysluggen tidlig videre fra barndomsklubben.

Neste stopp ble småguttelaget til Pors. Som 17-åring fikk han debuten for A-laget i 1986. Til tross for 3-1-tap for erkerival Odd, fikk unggutten hederlig omtale i lokalavisene for innhoppet.

Så smalt det. Spissen fikk sjansen fra start i nesten kamp, og banket inn fire mål mot Grane Arendal.

«Pors fant ny toppscorer», var tittelen over en sportsside i TA.

Han glemmer heller ikke 88-sesongen da Pors gikk ubeseiret gjennom serien. 19 seiere og tre uavgjorte kamper førte blåtrøyene tilbake i 2. divisjon, som fylkets beste lag.

– Per William Nilssen var fantastisk mot meg og de unge spillerne som kom opp. Så hadde vi gode spillere som Terje Bråthen, Hans Olaf Berge, Erik Skredtveit og Einar Rossbach.

Etter kamp var det ofte ut på byen. I likhet med Bent Svele og Urædds håndballherrer, kunne Pors-spillerne gå forbi køen og rett inn på utestedene.

– Mange var glad i en fest, og det var en annen drikkekultur den gang.

Sirkus Geson

Bent Tommy spilte seinere én sesong under legendariske Geson, som kom til Vestsida med store ambisjoner i 1993.

– Han sto på treningsfeltet i helhvit treningsdress med strigla hår og ropte; «nu kör vi grabbar». Det var alltid noe som skjedde rundt Geson. Han sendte blant annet alle spillerne på synstest etter et tap.

INNTRYKK: Geson gjorde inntrykk på Bent Tommy Larsen. Her er den tidligere Pors-treneren avbildet i Oslo i januar i år. Foto: Ole Martin Møllerstad

 

Synstesten var for øvrig et så oppsiktsvekkende grep at det fikk rikelig med spalteplass i VG.

Geson hadde også en finger med i spillet da flere engelske klubber gjestet Grenland. Bent Tommy husker godt møtene med Wimbledon og Tottenham.

– Det var store navn på motsatt halvdel. Jeg var nervøs. Jeg gikk opp med albuen i en duell med Vinnie Jones. Da stormet en av lagkameratene hans bort til meg og ropte; «don't fuck with him». Jeg holdt meg unna Jones resten av kampen. Visste hva han var kapabel til.

STJAL SHOWET: Det ble fire scoringer i den første kampen han spilte fra start for Pors.

– Lynsjestemning

Av trenere var det likevel Lars Borgar Waage og Jan Magnussen som fikk størst betydning for fotballsatsingen til Bent Tommy.

Da Waage overtok ansvaret i Odd, fulgte flere Pors-spillere samme vei. Kraftspissen var også ønsket til Falkum før 1994-sesongen.

– Jeg takket først nei. Etter å ha tenkt meg om, dro jeg hjem til Lars Borgar og fortalte at jeg hadde ombestemt meg.

Han var klar over at nyheten ikke ville bli godt mottatt i Pors-leiren, men spillere som Ole Halvor Kolstad, Knut Helge Hagen og Einar Rossbach var allerede på plass i Skien. Hvor ille kan det da bli, tenkte Bent Tommy.

Lagene var omtrent jevngode på nivå tre og rivaliseringen var deretter. Porsgrunnsgutten hadde større tro på prosjektet til Odd.

Det falt ikke i god jord på Vestsida.

– Kanskje var det dråpen at jeg også dro. Det var lynsjestemning. Ingen i Pors ville snakke med meg, bortsett fra Per Karlberg. Jeg fikk øl kastet etter meg på et utested og ble kalt Judas av noen supportere.

Nå kan Bent Tommy smile av det hele. Nevnte Karlberg er fortsatt en god venn. Det er også Morten Eriksen og flere andre porsere. Der og da var det imidlertid alvor.

– Det var ikke gøy, men jeg sto i det. Jeg hadde bestemt meg.

– Har du noen gang angret?

– Nei. I Odd fikk jeg mine beste år som fotballspiller. Det er det ingen tvil om.


BRYTING: Bent Tommy Larsen kombinerte fotball og bryting i oppveksten på Herøya. Her løfter han armen i været etter en seier.

Roser servitørene

På Falkum spilte han sammen med en ung Ronny Deila, Erik Pedersen, Tor Arne Sannerholt og nevnte Kolstad. Roger Engh var også servitør for Larsen.

Den store, sterke spissen passet som hånd i hanske i 4-3-3-systemet. Det endte med opprykk til 1. divisjon i debutsesongen. Bent Tommy sto for 17 seriemål.

– Det var en helt annen treningskultur enn jeg var vant til. Vi sto igjen etter øktene. Det var nok på den tida noe av grunnlaget ble lagt for Odd. Så kom det stadig bedre spillere inn og hevet laget.

Han lot seg imponere av flere lagkamerater på Falkum. Noen klinsjer var det også på treningsfeltet.

– Jeg må si at en spiller som Tor Arne Sannerholt var utrolig god, og kanskje litt undervurdert. Han hadde unike ferdigheter. Det var ikke vanskelig å spille spiss med Sannerholt, Kolstad eller Engh på kantene. En takknemlig oppgave. Samtidig var det mange sterke personligheter i gruppa. Det kunne smelle. Som stor og sterk slapp jeg stort sett unna, smiler han.

Scoringene trillet inn også i 1. divisjon. Det toppet seg i 1996 med opprykkskvalifisering mot Sogndal, som ble for sterke.


UNG: Bent Tommy Larsen slo igjennom i Pors som 17-åring. Som 25-åring dro han videre til Odd.

Eliteserie-interesse

Bent Tommy endte på 51 mål på 76 kamper over tre sesonger i Odd. Han ble invitert til prøvespill for Skeid, som var i eliteserien. Strømsgodset viste også interesse, men det ble med det.

– Tida i Odd var mine beste år på fotballbanen. Jeg var ikke klar over disse tallene, men det høres jo ikke verst ut. På den tida håpet jeg å få sjansen i den øverste divisjonen, og følte at jeg hadde nivået inne. Sett i ettertid innser jeg at det var noen mangler. Jeg fikk nok ut mesteparten av potensialet.

Etter 96-sesongen gikk Bent Tommy tilbake til Pors, men ambisjonene var ikke lenger like store.

– Hvorfor ga du deg i Odd?

– Min eldste datter, Emilie, var født og jeg jobbet fulltid på Rafnes ved siden av fotballen. Jeg ble kjøpt fri fra jobb til morgentrening, og var omtrent aldri hjemme. Kanskje det hadde stilt seg annerledes om vi rykket opp, og jeg ikke jobbet fullt.

Bent Tommy Larsen ga seg også i Pors ved utgangen av 90-tallet. Han holder sjuende plass over mestscorende spillere med 62 mål for de blå. Han trappet ned med spill for Urædd og Skotfoss.

Italia neste

I 2000 startet han som offshorearbeider. Siden har det vært to uker i Nordsjøen og fire uker hjemme.

– Det har alltid vært et høydepunkt å komme hjem. Slik er det fortsatt. Jeg er veldig inne i bobla når jeg er på jobb.

Tre døtre skulle følges opp gjennom oppveksten. Bent Tommy har trent to av dem på Eidanger. Emilie Ekeli Larsen spilte seinere toppfotball for Urædds kvinnelag og collegefotball i USA.

– Det har blitt en reiseglad gjeng, som har vært spredt i USA, Madrid og Bergen. Det er gøy å besøke dem.

Etter jul og nyttår med gode kolleger på Oseberg Øst, går neste reise for den spreke 54-åringen til Italia. Bent Tommy er klar for å stake seg inn i et nytt år. En ny deltakelse i Marcialonga venter.

 




Slik endte turen for Bent Tommy: «Klynge av løpere som bowlingkjegler»


ULYKKE: Bent Tommy Larsen var uheldig under Marcialonga sist helg. Foto: Privat

 02.02.24 18:19

 Hans Ole Groa

Oppgaven som ryddegutt ble gjennomført, og i bunnen av bakken lå det en klynge av løpere som bowlingkjegler - med robuste Bent Tommy på toppen.

 

GROAS GREP: Tenke seg til at vi telemarkinger dominerte i sist helgs syv mil langløp Marcialonga. At Vinjes Runar Skaug Mathisen og Bambles Thomas Ødegaarden satte sitt preg på løpet er velkjent, men at vi også tok for oss litt lenger bak i køen har vel ikke kommet så godt frem.

Velkjente Bent Tommy Larsen, eks kraftspiss i Pors og Odd, og Torgeir Halsen, var i spissen for en telemarksgjeng som hadde til hensikt å gå fort på det skarpe føret. Da passet det dårlig at en gjeng mellom-europeere og noen svensker ploget forsiktig ned en bakke etter fire-fem kilometer.

I alle fall var det såpass irriterende for Bent Tommy som skulle fortest mulig frem, at han satt seg rett ned i hockey som i velkjente «Steilhang» i Kitzbühel». Oppgaven som ryddegutt ble gjennomført, og i bunnen av bakken lå det en klynge av løpere som bowlingkjegler - med robuste Bent Tommy på toppen.


Foto: Privat

Det må opplyses at det gikk bra med «Telemarksekspressen», selv om bildene viser at han fikk litt juling. Hvordan det gikk med de andre opplyses ikke, men i alle fall lå det cirka 20 skiløpere på sykestua med brukne bein og armer, pluss noen kuttskader og blåveiser. Mulig noen av dem var selvforskyldt, men dog.

Kan vel nevne som en liten oppreising at Bent Tommy Larsen ikke er helt ukjent med ski på beina. Han har gjennomført flere Vasalopp (ni mil), og verdens lengste skiløp i Nord-Sverige, fra Jokkmokk til Kvikkjokk tur/retur. Altså 22 mil. Sterk den.

Må jo til slutt nevne at vi telemarkinger ikke har vært bortskjemt med gode resultater de siste årene. Vi har liksom måtte nøye oss med uttrykkene «Telemarksving og Telemarknedslag». Nå har vi altså to gode langløpere pluss Mikael Gunnulfsen og Henrik Dønnestad i norgeseliten, som jo tilsvarer verdenseliten. Det må være mer enn gledelig vel.


Foto: Privat

 

-->

Kamper for Odd

Kamper Inn Ut Tid Mål Gult kort Rødt kort
76 4 14 6369 51 7 0

Kamper for Odd fordelt på turneringer

Turnering Kamper Inn Ut Tid Mål Gult kort Rødt kort
Kvalifisering Tippeliga 2 0 1 140 0 0 0
1.divisjon avd. 1 21 1 8 1666 10 2 0
NM 11 2 1 925 13 1 0
1.divisjon avd. 2 21 0 1 1883 11 2 0
2.divisjon avd. 2 21 1 3 1755 17 2 0

Karriere

Dato Turnering H/B Lag Mot Resultat Bytter Tid Mål Kort
Les mer om spiller
HISTORIKK

1986-1993: Pors
1994-1996: Odd
1999: Pors
2000: Urædd
2004: Skotfoss

Debut: 24.04.1994
Siste kamp: 19.10.1996