Morten Arne Fleischer

Lillehamring nominert som biskop


Morten Fleischer

NRK – 18.04.2001

Morten Fleischer fra Lillehammer er en av fem som er nominert til stillingen som biskop i Nord-Hålogaland

Publisert 18. apr. 2001 kl. 19:25 Oppdatert 18. apr. 2001 kl. 22:08

Det er bispedømmerådet i Nord-Hålogland som har foreslått Fleischer i gruppen av nominerte.

Fleischer er 47 år og har tidligere vært prest i Fåberg prestegjeld og er leder av Den norske Kirkes Presteforening.

Nord-Hålogaland bispedømmeråd avga onsdag sin nominasjon til kandidater som skal etterfølge Ola Steinholt når han går av som biskop ved årsskiftet. Kandidatene er: Senja-prost Oddmund Brundtland (58), lederen i Den norske kirkes presteforening Morten Arne Fleischer (47), kapellan i Lenvik Herborg Finnset Heiene (40), prost i Indre Finnmark Per Oskar Kjølaas (52), og kapellan i Alta prosti Olav Øygard (45). Det er regjeringen som utnevner ny biskop. Men en rekke instanser i bispedømmet skal stemme over kandidatene før sluttrunden der Kirkerådet og de øvrige biskopene skal gi sine uttalelser om de tre kandidatene som har fått flest stemmer.

Morten Fleischer sier til NK Oppland at han ikke betrakter seg som noen favoritt til stillingen,men han er glad og ydmyk for å ha blitt nominert. -Jeg startet min prestegjerning i Finnmark og er glad i landsdelen,sier Fleischer. Han føler seg på linje med Steinholt og Køhn i flere saker,men jeg er restriktiv i synet på homofile prester,sier Fleischer som er utdannet ved Menighetsfakultetet

Publisert 18. apr. 2001 kl. 19:25 Oppdatert 18. apr. 2001 kl. 22:08

 


Ny prost på plass i Skien


Fra 1. november har Morten Fleischer vært i funksjon som prost i Skien prosti. I Gjerpen synes vi at vi kjenner de foregående prostene rimelig godt, og nå vil vi også gjerne bli litt kjent med den nye.

Dermed får undertegnede i oppdrag å ta en prat med ny-prosten på vegne av menighetsbladet.

Videre i teksten kommer jeg til å omtale ham bare som Morten, det er slik han presenterer seg selv, og det sier litt om mannen at det faktisk er det som faller mest naturlig.

Morten er 49 år, og født og oppvokst på Hønefoss. Det er også hans kone, Solrun, og de traff hverandre der i gymnastiden. Gjennom deltagelse i skolelaget og ungdomsforbundet i denne tiden, modnes både troen og yrkesvalget for Morten, og veien går videre til studier
på MF. Så blir det 5 år som menighetsprest i Loppa i Finnmark, og deretter 10 år på Lillehammer, før han de siste 6 årene har hatt vervet som leder av presteforeningen.

- Vil det bli en stor overgang fra organisasjonsarbeid til prostestilling?
Morten tror ikke det. Prostens viktigste oppgaver er å bidra til å skape gode arbeidsforhold for prestene i prostiet, legge til rette gode ytre rammer for arbeidet, og bidra til at prestene trives. Dette har også vært det primære i arbeidet i presteforeningen, finne gode arbeidsordninger for prestene slik at de i neste omgang kan fungere på best mulig måte i menighetene.
Ingen er tjent med slitne og utbrente prester, har presten det bra, vil han eller hun også kunne være en god prest for sin menighet.
Prestene har i mange tilfelle hatt en svært ensom arbeidssituasjon. Noe av tanken bak nye ordninger har vært å muliggjøre mer kollegialt fellesskap for prestene.

Morten er opptatt av at presterollen har endret seg, en mer normal arbeidsordning er nødvendig for at han/hun også skal kunne møte de utfordringene som i dag ligger i familie og samfunn for øvrig.
Dagens prest må også kunne jobbe i team både med staben og frivillige medarbeidere i menigheten.
Men uansett ytre ordninger er og blir prestetjenesten mer enn en vanlig jobb, det er en livsstil, en livssituasjon. Morten snakker seg varm om hvor fantastisk det egentlig er å være prest, å få arbeide på heltid med det som er det aller viktigste i livet, og å møte mennesker i alle livets landskap, både i sorg og glede.

Det han opplever som det aller største, er å få døpe barn, og å se at nye mennesker deltar i nattverdsfellesskapet for første gang. Han sier seg lei for at terskelen til nattverdsbordet synes å være så høy for så mange, for nattverden er så viktig! I tillegg til det vi mottar fra Gud, er nattverden det mest synlige tegn på det fellesskap vi kristne har. Vi kan ikke gjøre alle kristne til gode venner, men i nattverden synliggjøres det dype fellesskapet vi har i vår felles tro.

Til Skien kommer Morten med blanke ark. Selv om han trekker paralleller til barndommens Hønefoss, et industrisentrum med et stort oppland rundt, er både byen og distriktet her nytt og ukjent. Det blir mange nye steder, og ikke minst mange nye mennesker å forholde seg til, og Morten gir uttrykk for at han gleder seg til å bli kjent med både prostiet og menneskene.

– Loppa, Lillehammer og Skien, tre ulike deler av landet, blir forskjellene store?
Selv om de ulike stedene kan trenge ulike ordninger og strategier, er
Morten mest opptatt av at likhetene er større enn forskjellene. For alle steder er det menneskene som står i sentrum, mennesker i spennet mellom sorg og glede, mellom tro og tvil.
Menneskenes spørsmål og behov er alle steder de samme, og det overordnede mål uansett hvilke oppgaver en har i kirken, er at mennesker får se Kristus.

For tiden bor Solrun og Morten i en midlertidig bolig, men snart flytter de inn i en ny-oppusset Skien prestegård, hvor det skulle bli rikelig plass til de to.
To voksne barn følger ikke med på flyttelasset. Solrun har begynt i en ny og utfordrende stilling som barnehagesjef i Sandefjord, og pendler dit hver dag.

Vi ønsker begge to lykke til med nye og viktige arbeidsoppgaver, og ikke minst håper vi de vil trives i Skien og oppleve det som et godt sted å leve og bo.

Liv

Dagligdata_Gjerpen_2004



Slutter som prost, men beholder lønna

Prost Morten Fleischer (62) slutter i jobben når kirke og stat skiller lag 1. januar. Men han beholder lønna som statsansatt – trolig uten å måtte jobbe.