Bjørn Hogstad









Nå er Odd i samme klasse som Grunnloven


MOTTOK BLOMSTER: Ole Erik Hansen og IF Odd mottok blomster av Skien kommune ved Guro Honningdal. Foto: Kristian Holtan

 

 01.12.22 19:12

 Kristian Holtan

SKIEN: – Når man er i klasse med Grunnloven og de eldste skriftene og arkivene, så er man i et eksklusivt selskap, sier tidligere Odd-styreleder Trond Haukvik.

Som første idrettsarkiv i landet blir arkivet til Idrætsforeningen Odd nasjonal dokumentarv. I slutten av oktober fikk historiekomiteen den gledelige beskjeden.

– Vi er veldig stolte over dette, sier leder for Odds historiekomite, Frode Bakken, til TA.

– Unik tilgang

Kulturrådet begrunner innføringen med følgende i en pressemelding:

«Arkivet etter Idrætsforeningen Odd dokumenterer lokal og nasjonal idrettshistorie fra 1885 til 2003. Idretten er et viktig og betydelig kulturfenomen i Norge, men det har dessverre ikke blitt gjenspeilet i våre arkiver. Da er det desto gledeligere at det finnes et så stort og velordnet arkiv, som arkivet etter Idrætsforeningen Odd fra Skien. Arkivet gir kunnskap om idrettens barndom og gjennombruddstid i Norge i tiårene før og etter 1900, og om idrettens forvandlinger gjennom hele 1900-tallet. Det gir kunnskap om lokal identitetsskaping, og om lokal deltakelse på nasjonale og internasjonale arenaer. Det siste i hovedsak gjennom arkivmaterialet skapt av Odds Ballklubb, som inngår som en del av arkivet. Odd har status som Norges eldste eksisterende fotballklubb, og var i flere tiår den dominerende klubben i landet. Arkivet etter Idrætsforeningen Odd gir en unik tilgang til idrettsliv, foreningsliv og hverdagsliv i Skien og Norge i godt over hundre år».

Kommunen stolt

Kultursjef i Skien kommune, Guro Honningdal, var onsdag til stede i klubbhuset på Skagerak arena for å overrekke blomster til IF Odd og historiekomiteen.

– Det er ikke bare dere som er stolte, for det er jeg også. Jeg synes det er helt utrolig, sier Honningdal.


STORT: Gjengen i IF Odd og historiekomiteen er glade for utmerkelsen.

– Det er timevis med innsats som ligger bak. Én ting er det sportslige som er gjort igjennom årene, men at noen har dokumentert, systematisert, passet på, husket på, og mint hverandre på at dette skal vi ha for ettertiden, er bare helt fabelaktig. Det er bra for alle som har hjerte for Odd, men også bra for Skien og historien om Norge, sier kultursjefen.

– Vi fikk inn mange gode nominasjoner på temaet «hverdagsliv», slik som fra foreningsliv og idrettslag, som var det vi ønsket oss spesielt i år. Vi har besluttet å ta inn ni dokumenter og arkiv som viser en bredde i norsk kulturarv og historie, sier Hilde Elvine Bjørnå som leder den norske komiteen for verdens dokumentarv.

Har stiftelsesprotokollen

Frode Bakken forteller litt om historien bak, og starter med å trekke fram noe idrettshistoriker Finn Olstad tidligere har sagt.

– Han har kalt arkivet Norges fremste idrettsarkiv og unikt i Europa, sier Bakken, før han fortsetter:

– Bredo Henriksen, som spilte mange roller i Odd og levde fram til 70-tallet, var militær og petimeter. Han sikret at det ble tatt skikkelige referater og dokumenterte dette fra den gangen han kom inn.

– Det spesielle med arkivet er at vi har stiftelsesprotokollen fra 1885, i arkivet som forvaltes av Bjørn (Hogstad), sier Bakken.

På 60-tallet var arkivet i det gamle klubbhuset på Odd, men ble senere fraktet til Telemark museum der det var sikkert lagret. Nå oppbevares 40-60 hyllemeter i Kverndalen.

– Da Odds historiekomite startet opp for 15, 16, 17 år siden, var dette med arkivet noe av det første vi tok tak i, sier Bakken.

– Vi fikk tips fra Espen Andersen i riksarkivet om at det nå er ny utlysning av Norges dokumentarv. Dette er jo noe Norsk kulturråd har drevet med, og som sorterer under UNESCO Memory of the world, hvor denne typen arbeid gjøres i mange land. Typisk er da Grunnloven, Bjørnsons håndskrevne «Ja vi elsker» og så videre. En rekke viktige dokumenter for norsk historie, næringsliv, kultur og så videre, forklarer Frode Bakken.

– Ingen idrettsarkiver er med der. Så søkte vi innen 1. juli, og hadde en omfattende belysning av det. Historiekomiteen jobbet med det, Ole Erik (Hansen) og også Finn Olstad bidro til å utforme tekster som skulle begrunne at dette er så spesielt at det bør med.

Takker ballklubben

Frode Bakken takker også tidligere Odd-styreleder Trond Haukvik.



FORTJENESTEMEDALJE TIL TROFASTE ODDERE

IF Odd avholdt sitt årsmøte i Klubbhuset 28. mars 2023

Etter at årsmøtesakene var unnagjort, overrakte IF Odds leder, Ole Erik Hansen, Idrætsforeningsens Odd fortjenestemedalje til Bjørn Waldemar Hogstad og Reidunn Lie Olsen.

Fortjenestemedaljen med diplom er en utmerkelse som henger høyt i IF Odd. Fortjenestemedaljen gis til personer som har vist et sterkt engasjement og lagt ned betydningsfullt arbeid for IF Odd.

Bjørn Waldemar Hogstad har gjennom sitt engasjement innehatt flere ulike verv, og har påtatt seg en lang rekke frivillige oppgaver; både i Odds Ballklubb og i IF Odd.

Han er i dag media- og VAR ansvarlig i Odds Ballklubb og sitter i styret i IF Odd.

Reidunn Lie Olsen og innehatt ulike verv i IF Odd gjennom en menneskealder. Hun har sitt engasjement i Odds Turnforening, hvor hun opp gjennom årene har påtatt seg utallige frivillige verv og oppgaver.

Reidunn har vært styremedlem og referent for styret i IF Odd i mange år. På årsmøtet 28. mars ble hun gjenvalgt for 2 nye år.

Vi gratulerer begge med Fortjenestemedaljen i IF Odd.


Roller

1981: Varamedlem styret Odds Ballklubb (Fungerte fast økonomi)
1982: Varamedlem styret
1988: Styremedlem Odds Ballklubb