Morten Arne Fleischer

Lillehamring nominert som biskop


Morten Fleischer

NRK – 18.04.2001

Morten Fleischer fra Lillehammer er en av fem som er nominert til stillingen som biskop i Nord-Hålogaland

Publisert 18. apr. 2001 kl. 19:25 Oppdatert 18. apr. 2001 kl. 22:08

Det er bispedømmerådet i Nord-Hålogland som har foreslått Fleischer i gruppen av nominerte.

Fleischer er 47 år og har tidligere vært prest i Fåberg prestegjeld og er leder av Den norske Kirkes Presteforening.

Nord-Hålogaland bispedømmeråd avga onsdag sin nominasjon til kandidater som skal etterfølge Ola Steinholt når han går av som biskop ved årsskiftet. Kandidatene er: Senja-prost Oddmund Brundtland (58), lederen i Den norske kirkes presteforening Morten Arne Fleischer (47), kapellan i Lenvik Herborg Finnset Heiene (40), prost i Indre Finnmark Per Oskar Kjølaas (52), og kapellan i Alta prosti Olav Øygard (45). Det er regjeringen som utnevner ny biskop. Men en rekke instanser i bispedømmet skal stemme over kandidatene før sluttrunden der Kirkerådet og de øvrige biskopene skal gi sine uttalelser om de tre kandidatene som har fått flest stemmer.

Morten Fleischer sier til NK Oppland at han ikke betrakter seg som noen favoritt til stillingen,men han er glad og ydmyk for å ha blitt nominert. -Jeg startet min prestegjerning i Finnmark og er glad i landsdelen,sier Fleischer. Han føler seg på linje med Steinholt og Køhn i flere saker,men jeg er restriktiv i synet på homofile prester,sier Fleischer som er utdannet ved Menighetsfakultetet

Publisert 18. apr. 2001 kl. 19:25 Oppdatert 18. apr. 2001 kl. 22:08

 


Ny prost på plass i Skien


Fra 1. november har Morten Fleischer vært i funksjon som prost i Skien prosti. I Gjerpen synes vi at vi kjenner de foregående prostene rimelig godt, og nå vil vi også gjerne bli litt kjent med den nye.

Dermed får undertegnede i oppdrag å ta en prat med ny-prosten på vegne av menighetsbladet.

Videre i teksten kommer jeg til å omtale ham bare som Morten, det er slik han presenterer seg selv, og det sier litt om mannen at det faktisk er det som faller mest naturlig.

Morten er 49 år, og født og oppvokst på Hønefoss. Det er også hans kone, Solrun, og de traff hverandre der i gymnastiden. Gjennom deltagelse i skolelaget og ungdomsforbundet i denne tiden, modnes både troen og yrkesvalget for Morten, og veien går videre til studier
på MF. Så blir det 5 år som menighetsprest i Loppa i Finnmark, og deretter 10 år på Lillehammer, før han de siste 6 årene har hatt vervet som leder av presteforeningen.

- Vil det bli en stor overgang fra organisasjonsarbeid til prostestilling?
Morten tror ikke det. Prostens viktigste oppgaver er å bidra til å skape gode arbeidsforhold for prestene i prostiet, legge til rette gode ytre rammer for arbeidet, og bidra til at prestene trives. Dette har også vært det primære i arbeidet i presteforeningen, finne gode arbeidsordninger for prestene slik at de i neste omgang kan fungere på best mulig måte i menighetene.
Ingen er tjent med slitne og utbrente prester, har presten det bra, vil han eller hun også kunne være en god prest for sin menighet.
Prestene har i mange tilfelle hatt en svært ensom arbeidssituasjon. Noe av tanken bak nye ordninger har vært å muliggjøre mer kollegialt fellesskap for prestene.

Morten er opptatt av at presterollen har endret seg, en mer normal arbeidsordning er nødvendig for at han/hun også skal kunne møte de utfordringene som i dag ligger i familie og samfunn for øvrig.
Dagens prest må også kunne jobbe i team både med staben og frivillige medarbeidere i menigheten.
Men uansett ytre ordninger er og blir prestetjenesten mer enn en vanlig jobb, det er en livsstil, en livssituasjon. Morten snakker seg varm om hvor fantastisk det egentlig er å være prest, å få arbeide på heltid med det som er det aller viktigste i livet, og å møte mennesker i alle livets landskap, både i sorg og glede.

Det han opplever som det aller største, er å få døpe barn, og å se at nye mennesker deltar i nattverdsfellesskapet for første gang. Han sier seg lei for at terskelen til nattverdsbordet synes å være så høy for så mange, for nattverden er så viktig! I tillegg til det vi mottar fra Gud, er nattverden det mest synlige tegn på det fellesskap vi kristne har. Vi kan ikke gjøre alle kristne til gode venner, men i nattverden synliggjøres det dype fellesskapet vi har i vår felles tro.

Til Skien kommer Morten med blanke ark. Selv om han trekker paralleller til barndommens Hønefoss, et industrisentrum med et stort oppland rundt, er både byen og distriktet her nytt og ukjent. Det blir mange nye steder, og ikke minst mange nye mennesker å forholde seg til, og Morten gir uttrykk for at han gleder seg til å bli kjent med både prostiet og menneskene.

– Loppa, Lillehammer og Skien, tre ulike deler av landet, blir forskjellene store?
Selv om de ulike stedene kan trenge ulike ordninger og strategier, er
Morten mest opptatt av at likhetene er større enn forskjellene. For alle steder er det menneskene som står i sentrum, mennesker i spennet mellom sorg og glede, mellom tro og tvil.
Menneskenes spørsmål og behov er alle steder de samme, og det overordnede mål uansett hvilke oppgaver en har i kirken, er at mennesker får se Kristus.

For tiden bor Solrun og Morten i en midlertidig bolig, men snart flytter de inn i en ny-oppusset Skien prestegård, hvor det skulle bli rikelig plass til de to.
To voksne barn følger ikke med på flyttelasset. Solrun har begynt i en ny og utfordrende stilling som barnehagesjef i Sandefjord, og pendler dit hver dag.

Vi ønsker begge to lykke til med nye og viktige arbeidsoppgaver, og ikke minst håper vi de vil trives i Skien og oppleve det som et godt sted å leve og bo.

Liv

Dagligdata_Gjerpen_2004



Slutter som prost, men beholder lønna

Prost Morten Fleischer (62) slutter i jobben når kirke og stat skiller lag 1. januar. Men han beholder lønna som statsansatt – trolig uten å måtte jobbe.


Fra nyttår er prost Morten Fleischer ferdig som prost i Den norske kirke, men vil stå til disposisjon hvis staten finner oppgaver til ham. FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK

 

Torbjørn Tungesvik - Varden

Oppdatert: søndag 11. desember 2016 kl. 23:26

Statskirka ble opphevet i 2012, men 1. januar 2017 kommer en ny milepæl: Da er ikke prestene statsansatt lenger. Denne overgangen vil ikke prosten i Skien være med på. Dermed slutter han som prost, men kan beholde lønn og pensjonsopptjening helt til han er 70 år.

– De leter etter oppgaver

– Det er riktig at jeg har reservert meg mot å være med på overgangen. Jeg kommer til å være ansatt i Kulturdepartementet, og vil stå til disposisjon for dem. De leter med lys og lykte etter oppgaver til meg nå. Jeg forventer å få noen oppgaver, men vet ikke, sier Fleischer til Varden.

Alle proster og biskoper som ble ansatt før 2012 er embetsmenn etter grunnlovens paragraf 22. Det gir dem et meget sterkt stillingsvern, skriver Vårt Land.

Morten Fleischer har vært prost i Skien siden 2003. Før det var han leder i Presteforeningen.

– Hvorfor vil du ikke fortsette som prest etter overgangen?

– Det er av private grunner jeg ikke ønsker å si noe offentlig om.

– Er det økonomiske grunner?

– Jeg vil ikke kommentere hvorfor, svarer Fleischer.

Får skarp kritikk

Vårt Land skriver at Fleischer er én av minst fem norske prester og proster som slutter i prestejobben, men beholdt lønna som statsansatte. De får krass kritikk av kirkerådets leder, Kristin Gunleiksrud Raaum:

– For kirken er det trist at noen ikke ønsker å være med videre. Vi hadde trengt disse prestene, deres kompetanse og bidrag. Det som virkelig er ille er de økonomiske konsekvensene: Kirken må betale dobbelt for dem, lønn til både embetsmennene som slutter og til de som skal gå inn i deres arbeidsoppgaver, sier Raaum til Vårt Land.

Det er Kulturdepartementet og ikke Kirken som skal betale lønna til Fleischer, men departementet vil ta pengene fra rammetilskuddet til Den norske kirke.

– Det har vært mange tårer og mange tanker før jeg har tatt denne avgjørelsen. Det er tungt å slutte som prost for Skien, Porsgrunn og Siljan, men jeg velger å fokusere på at jeg er takknemlig for alt det flotte jeg har opplevd, sier Fleischer.

Avgjørelsen tok han midt i oktober. 5. januar blir det avskjedsgudstjeneste for ham i Skien kirke. Prostens kone jobber hos Fylkesmannen i Telemark og de tatt sikte på å bli boende i Skien.

Publisert: søndag 11. desember 2016 _Varden

 


Morten har tatt samlemanien til et helt nytt nivå: – Jeg klarer nok ikke å fullføre dette i min levetid



SAMLEMANI: Morten Fleischer har brukt tusenvis av timer og skal fortsatt bruke tusenvis av timer på sin store lidenskap. – Jeg klarer nok ikke å fullføre dette i min levetid, sier den tidligere pastoren i Skien. Foto: Hans Eivind Øygarden

 TA - 12.02.22 18:12

Morten Fleischer (67) er den tidligere prosten i Skien og Odd-patrioten, som bruker all sin tid på familien - og på å dykke dypt i arkivene. Utallige timer gir alle som vil, helt gratis, tilgang på en rik historie.

Det startet i 2016 da han fikk tid til overs og bestemte seg for å samle inn det han kunne av historie og statistikk om klubben i sitt hjerte.

I 2017 ble Odds digitale museum lansert. Siden har den tidligere prosten jobbet utrettelig videre, søkt i det som finnes av arkiver og jobbet seg bakover i historien til Norges eldste fotballklubb. I tillegg er alt av informasjon oppdatert til i dag.

Minst tre timer hver dag

Her finner historie- og fotballinteresserte alt de kan tenke seg av kampreferater, lagoppstillinger, statistikk og adelskalender for både mål og kamper.

Daglig bruker Fleischer flere timer foran pc-en, i avisarkiver og på biblioteket.

Hvor mange timer han har brukt, vet han ikke. Men det er tusenvis. Og flere skal det bli. Nå jobber han seg framover i tid fra 1900.

– Jeg klarer nok ikke å fullføre dette i min levetid, så nå håper jeg å få knyttet til meg noen flere. Da kan vi øke tempoet. Dette er utrolig interessant, men det tar jo tid da, forteller tobarnsfaren, bestefaren til seks og ektemannen til Solrun.

– Hver dag prøver jeg å sitte og jobbe konsentrert i tre timer, i tillegg kommer alle kampene jeg ser - enten på stadion, på pc-en eller foran tv-en.

Og det handler ikke bare om Odds aller beste, de som spiller i eliteserien. Morten Fleischer følger også Odd 2, Odd 3 og Odd kvinner. Nyere tid er komplett, men nå har han også begynt å legge inn ikke-obligatoriske kamper, som treningskamper - og han fyller ut i hele bredden med alt han kommer over helt tilbake til 1900.

I tillegg har Odds digitale museum egen Twitter-konto der Fleischer deler alt fra bursdager til fakta.

Uvurderlig betydning

Odds daglige leder, Einar Håndlykken, er full av beundring og takknemlig for den jobben 67-åringen legger ned.

– Det er helt unikt det Morten driver med. Det er vanskelig å skjønne hvor stor jobb han gjør. Det er jo på en måte veldig smalt, men for klubben og for dokumentasjonen av vår stolte historie, er det av uvurderlig betydning, sier Håndlykken til TA.

Fleischer forteller videre:

– Fra 1894 til 1900 så klarer vi ikke å dokumentere noe annet at de trener og spiller fotball på Schrøderløkka. Da er det ikke noen kamper å finne. Jeg startet i 2016 og fant alle Odds obligatoriske kamper tilbake til 1900. Det var det vi gjorde med Odds digitale museum. Da har vi en mulighet til å si hvor mange kamper Odd har spilt obligatorisk. Det jeg har begynt med nå, som gir dette en helt annen dimensjon, er at jeg kjører oppover i bredden og tar med alt av treningskamper, Odd 2 og juniorkamper. Nå har jeg kommet til 1912 og jobber meg oppover.

Bare i 1912 har han funnet 36 kamper.

– Hvor finner du all informasjonen?

– Jeg går på biblioteket og leier mikrofilm. I blant annet Norsk idrætsblad finner jeg referater fra gamle Odd-kamper. Jeg går inn på Nasjonalbiblioteket og finner ut hvilke aviser som eksisterte da og så leverer jeg en liste over hvilke aviser jeg ønsker på biblioteket, forklarer han og drar i gang en mikrofilm som viser et referat fra nettopp 1912 og en kamp Odd tapte 1-2 for Fram.

– Jeg kjører opp referat på veggen, tar bilde med mobilen og legger det inn på pc-en. Fra 1912 har jeg nå 714 bilder. Det er helt gigantisk, og jeg har ikke nok plass, så nå må jeg kjøpe en ekstern harddisk. Bare fra Fram-kampen har jeg skrevet, i et litt mer moderne språk, 8300 ord.

Han legger også inn lagoppstillinger i samtlige kamper.

– Dette øker jo hele tiden. Ta bare Odds a-lag i 2022. Her ligger alt det Varden og TA har skrevet om Odd i 267 bilder. Her drømmer jeg om at vi skal få til en slags utklippsbok om hver spiller og hver kamp. Det er kjempemoro. Etter som jeg jobber meg oppover blir det lagt inn, forklarer han.

For å ta enda et vilt tall, bare for Odds a-lag, og da er det kun snakk om obligatoriske kamper, er det lagt inn 2554 kamper.

– Dette er mine snublesteiner

– Hvorfor gjør du dette?

– Det er to ting. Jeg sier til juniorgutta, og a-gutta, at når dere sitter i garderoben og tar på dere drakta, da gjør dere noe mer. Da tar dere på dere noe mer enn noe som bare angår deg. Nummeret ditt viser at du er en del av et lag og symbolet på drakta viser at du er en del av en lang historie. Så når du går ut på banen, da skal du være stolt. For du representerer noe. Men det er ikke bare du som skal være stolt, for da sitter også vi i Odd og er stolte av deg. For at vi skal vise deg at det er sannhet i det, tar jeg vare på den situasjonen ved at jeg skriver opp navnet ditt og det som skjer i kampen. Fordi dette betyr noe for oss. Hvis det bare hadde blitt borte, så ville du blitt borte, svarer Morten Fleischer og fortsetter:

– Jødene legger snublesteiner på fortauet med navnet på de som bodde i huset der, og det gjør de av en grunn. De sier at først dør man en gang, og så dør man en gang til den dagen ingen snakker om deg mer. Dette er mine snublesteiner for Odd. Slik lever organismen Odd, ikke bare de 11 spillerne utpå der nå, men alle som har spilt for Odd. Da lever historien vår videre.

– Hva gir dette deg?

– Jeg er en samler. I hele mitt liv har jeg samlet på ting. Her samler jeg og produserer noe som blir til nytte for andre. Det er ikke bare jeg som koser meg med min samlemani, men jeg får gjort noe som andre også får glede av. Jeg får tilfredsstilt min nerdeinteresse og så klarer jeg å lage noe som betyr noe for noen.

 

Roller

2016: Oppstart ODM for Odds Ballklubb
2017: Redaktør ODM for Odds Ballklubb
2018: Redaktør ODM for Odds Ballklubb
2019: Redaktør ODM for Odds Ballklubb
2020: Redaktør ODM for Odds Ballklubb
2021: Redaktør ODM for Odds Ballklubb
2022: Redaktør ODM for Odds Ballklubb
2023: Redaktør ODM for Odds Ballklubb
2024: Redaktør ODM for Odds Ballklubb